четвер, 1 жовтня 2015 р.

ВСЕ ПОЧАЛОСЯ З МАТЕМАТИКИ

Вже в стародавній Месопотамії, майже п'ять тисяч років тому, складали і вирішували достатньо складні задачі алгебри на визначення невідомої величини. Пізніше в Давньому Єгипті з'явилися перші задачники.
Шотландський єгиптолог Хінд знайшов папірус, датований XVII століттям до нашої ери, присвячений математиці. Він є сувоєм завдовжки близько п'яти з половиною метрів і шириною близько п'ятнадцяти сантиметрів. Писар Ахмес стверджує, що скопіював текст з оригіналу двохсотрічної давності. Задача 79 з папірусу має наступний зміст: В семи будинках містять по сім кішок. Кожна кішка ловить по сім мишей в день, а кожна миша, залишся б вона живою, з'їла б за той же день сім колосів пшениці. Якщо кожний колос може дати сім гекатів зерна, скільки всього тут перераховано?
Математика формувалася нерівномірно, в різний час в її розвиток внесли свій внесок Вавілон, Стародавня Греція, Китай, Індія. До речі, математика у Вавілоні мала справу не тільки з арифметикою, але і з алгеброю, серйозно випереджуючи в цьому відношенні Єгипет. Давньогрецький математик Діофант майже через дві тисячі літ після появи папірусу Хінда запропонував таку задачу: "Знайти три числа, які при попарному складанні дають в сумі двадцять, тридцять і сорок".
ОднІєю з перших книг –збірників математичних головоломок став Єгипетський папірус  Rhind Papyrus (1650 рік до нашої ери).

Немає коментарів:

Дописати коментар